Narcissisme

Er jeg sammen med en narcissist?

Mange der er i et forhold til en narcissist, er ikke selv klar over det.

Hver narcissist har noget uimodståeligt over sig, de er chamerende og dragende. De har en tendens til en mere eller mindre perfekt opførsel. Du føler du har mødt din soulmade. Ender du i et forhold med dem, vil du opleve lovebombing, det er nærmest for godt til at være sandt. Og den start på jeres forhold, er det du kommer til at længtes tilbage efter. Du gentager for dig selv: Der var jo engang, der kunne han/hun godt.

Dengang kommer dog aldrig tilbage igen,  og var kun en start på hele det manipulerende spil du nu oplever.

Årsagen til at du ikke kan gennemskue din partner, forælder eller chef er, at de har formået, at få dig til at føle dig forkert og i værste fald ødelagt dit selvværd.

Men det er IKKE din skyld og NEJ det er ikke dig der er narcissisten.

Bare det du er endt på denne side og søger indsigt, betyder at du ikke er narcissist.

Alle med narcissistisk personlighedsforstyrrelse har disse hovedtræk:

Manglende empati, men ofte god indlært forståelse for andres følelser og sympati – Tager ikke ansvar, det er din skyld, eller de andres – Siger aldrig undskyld – Ofte jaloux – Føler sig berettiget til og forventer speciel behandling – Grandiositet, de vil kun være sammen med andre de ser op til – Overfladiskhed, går meget op i udseende – Kronisk søgen efter bekræftelse og validering – Arrogance overfor andre – Hyper følsomhed overfor kritik. – Tendens til vredesudbrud, labil eller pludselig vrede – Manipulation og udnyttelse af andre omkring sig – lyver ofte. Men der findes også narcissister der er mere subtile.

Du kan finde flere oplysninger på nettet om de forskellige typer, læs om den grandiose og den somatiske narcissist.

I et forhold med en narcissist

 • Ofte vil du ikke føle dig hørt, de lytter ikke
 • De manipulerer og giver dig skylden for deres egen dårlige opførsel
 • De lyver og forvrænger sandheden, eller siger “det har jeg aldrig sagt”
 • De har ikke empati, så deres fornemmelse af den andens følelser er indlært og kræver, at de gør sig umage. (Det betyder de ikke kan holde facaden over længere tid)
 • De har ikke den naturlige fornemmelse af, hvordan man validere den andens følelser og vise forståelse. Gaslighting, jalousi og vredesudbrud er meget almindeligt, hvis man er i parforhold med en narcissist.

Hvad kan du gøre

 • Få hjælp af en terapeut, der ved noget om narcissistisk personlighedslidelse.
 • Del dine oplevelser med en god ven/veninde, hvor du føler dig tryg nok til at være ærlig omkring det du står i. Dog vær forberedt på, at nogen mennesker ikke forstår det du oplever.
 • Bliv bedre til at identificere dine grænser og sørg for at undgå at deltage i dramaer og konflikter med narcissisten ( Du vinder alligevel aldrig diskussionen)
 • Find ud af, om der er nogle ødelagte områder i dig selv, der bliver valideret af at være i forholdet. Om man ubevidst søger nogle belønninger, som narcissisten giver en og gør en afhængig af.
 • Det er ofte set, at børn af narcissister finder en partner der er narcissistisk: De har brugt hele deres barndom til at gøre, hvad en anden ville have og er derfor tryg/bekendt med, at føre det mønster videre i det voksne liv. Psykoterapi er en vej til at gøre op med det mønster.
 • Sørg for at gøre noget godt for dig selv og bliv ved med at socialiserer dig.
 • Få indsigt i hvad du står i ved at læse om narcissisme på nettet. (www.christinacopty.dk)
 • Jeg kan anbefale dig 3 bøger. Den svære kærlighed/Christina Copty  – Partner, løgner, elsker, krænker/Christina Copty. Og til dig, der er barn af en narcissist Bliver jeg nogensinde god nok/Karyl Mcbride.

KONTAKT
Telefon: 28 26 82 70

ELLER SEND EN BESKED HER: